Största laxen skulle fångas när byggföretaget Zengun inbjöd till kamp

Varje år innan midsommar har Ulf Jonsson en liten tävling för sina närmaste leverntörer där jag är organisatör. En tävling där största laxen skulle fångas utanför Grisslehamn. Dagen började med fin frukost som Bagarboden hade dukat upp till alla deltagarna vid 08.00- sedan blev det avgång för alla 7 båtarna med hoppfulla killar och tjejer då fisket hade varit riktigt bra dagarna innan och vädret skulle vara bra fram till eftermiddagen då vinden skulle tillta.

Dubbelhugg i ytan med hoppglada laxar som rusar vilt bakom båten

Bra start på vårat fiske
Vi åkte direkt ut till området där fisket hade varit bra för mig dagarna innan. Det tog inte lång stund innan en båt som låg framför oss med kompisen som inte var med i tävlingen Lars Felt som kapten hade bra lax på kroken. Tyvärr kom det en säl och tog laxen under drillningen. Ett hårt hugg på översta riggspöt var vår första konakt med lax som tyvärr inte fastnade. 15-20 minuter efter då jag gjorde en skarp sväng så hugger det två fina laxar längst ut på planerboarden i ytan. Härliga hopp och skrikande rullar. Den ena laxen släpper en halvmeter från håven i ett hopp men den andra kan vi landa.

Lite laxdarr blev det när man landar sitt livs första lax som också hade klippt fettfena

Hugg igen 

Det tar inte lång tid innan ett nytt spö nu det som sitter närmast båten viktat med 80 gram bly signalerar hugg. En rulle toktjuter och nästa lax drillas säkert in till min väntande hugg. Stor lycka och killar med laxdarr i kroppen ger en härlig stämning i båten. Nu skulle den stora fångas så vi kunde vinna tävlingen.

Laxfångar som tyckte det var riktig kul att drilla lax på havet 

Storlax i ytan
Det tog några timmar och vinden började tillta ganska rejält med byar på över 10 m/s. Vi kämpade oss upp mot vinden i ett par timmar och vände sedan ner i medvind in mot hotspotet. Efter ett tag då vi gungade i medsjö så hugger det ute på ett av ytspöna. Nu är det större fiske på kroken då fisken går och stökar djupt ner. Men den sitter stenhårt och kan till slut pumpas in till min väntande håv. Fin lax på 12,8 kg.

Vinnarlaxen på 12,8 kg tog en Ismo magnum i ytan ute på planerboarden

Vinnarfisken
Sista fisken blev vinnarfisken i tävlingen men jag tror vi hade lite tur då en av de andra båtarna hade en liknande lax kanske större som blev halvt uppäten av en säl och vägde bara 8,8 kg i hamn. Dagen avslutades med god mat som Bagarboden hade ordnat med grillad baconinlindad fläskfile och annat gott. Trevlig dag med trevligt sällskap.

Vinnarna i byggbolagen Zengun,s årliga laxträff i Grisslehamn