Laxvandringen har inletts rikligare än tidigare år i Torne och Simo älvar

Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet inledde uppföljningen av vildlaxbeståndets stigning till lekplatserna i början av maj. Hittills har endast stora och gamla laxhonor vandrat upp i lekälvarna. Det dagliga antalet vandringslax har snabbt ökat och hittills har lika stora mängder lax observerats som för 3-4 år sedan. Under de närmaste veckorna kommer den totala omfattningen på lekvandringen att visa sig.

Ekolod används för att följa laxmängden och tidpunkten för vandringen i närheten av polcirkeln i Torne älv vid Kattilakoski och i Simo älv. Ekolodet visar undervattensvideobilder och fisken kan räknas på ekolodets skärm. I sommar har hittills 7 088 laxar passerat ekolodet i Torne älv och 557 laxar ekolodet i Simo älv. Med de observationer som hittills gjorts är det ännu inte möjligt att uppskatta laxstigningens totala omfattning. Under de kommande 2-3 veckorna stiger främst medelstora laxar som i allmänhet utgör kulmen på laxstigningen.

Enligt en bedömning av beståndet utförd av Internationella rådet för havsforskning (ICES) kan en ökning förväntas i detta års lekvandring till Torne och Simo älvar. Under denna vinter minskade djuphavsfisket och vintern var varm. Detta medför en förväntad rikligare lekvandring än tidigare. Föregående gång som en rikligare mängd lax än genomsnittet vandrade till lekplatserna var för 3-4 år sedan. Det skulle behövas en permanent rikligare mängd leklax i Torne och Simo älvar för att laxbeståndet ska uppfylla förutsättningarna för hållbart utnyttjande.

Under de två senaste åren har mängden fisk varit mindre än den som behövs för att trygga en stabil produktion av fiskyngel. Föregående år passerade 23 100 laxar ekolodet i Torne älv och 1 150 laxar ekolodet i Simo älv. Statistiken för samma år visar att 5 200 laxar fångades i Torne älv och under hundra laxar i Simo älv. Uppföljningen av stigande fisk i nuvarande form inleddes år 2009 i Torne älv och år 2008 i Simo älv.

De preliminära resultaten av lodningen i Torne och Simo älvar uppdateras så att de är så aktuella som möjligt på RKTL:s webbplats.