Fantastiska storlaxar för Mats-Otto idag

En av mina stamkunder Mats-Otto skulle ut med mig idag. Perfekt väder med soldis och lagom vind på 3-5 m/s. Målet var ett område 14-15 sjömil ut från hamn.  Ganska hård ström när vi kom ut och började fiska, så vi körder sidströms vilket brukar vara bäst när det är så pass hård ström som det var.

Mats-Otto 7

Dagens första lax landad vilket alltid känns bra

Hugg nästa direkt

La ut en djupriggarna först och det tog inte lång tid innan en stor lax högg stenhårt på draget som satt ovanför en flasher. Laxen drog ut över 100 meter lina och började hoppa och då i ett hopp så släpte laxen, samtidigt bockade ett spöt till men utan att fisken fastnade.  Det svider alltid i laxsjälen när en stor lax går loss och en annan som inte fastnade alls. Men ut med grejerna igen och det tog inte lång tid innan nästa fisk satt på kroken. Nu kunde Mats-Otto landa en fin vildlax på 7-8 kg.

Mats Otto 2

Grym hanlax på 15,1 kg som tog ett Ismo mag med special-pimpad krok på 20 meters djup 

Stor båge på ekolodet

Vi fiskade ett tag utan att något hände men helt plötsligt ser vi ett tydligt eko av en stor fisk på ekolodet som följer betena. Sekunderna senare hugger det stenhårt på draget ovanför flashern igen och rullen börjar toktjuta när linan bara försvinner i hög fart. Efter ca 150 meter börjar den stora laxen att köra sidleds så jag får parera så inte fisken går in i våra andra beten. Vi ser en stor lax som på lång lina går upp i ytan och plaskar. Mats-Otto får verkligen slita för att få in den starka fiskan till båten.  Efter en mycket bra fight kan jag till slut håva en fantastiskt vacker hanlax som vi väger i håven till 15,1 kg.  Mats-Otto höjer sitt PB med 2,6 kg. Grymt kul.

Mats Otto  3

Mats-Otto fightar en stor lax när en större sitter på andra spöt som står i bakgrunden

Fantastiskt dubbelhugg

Några timmars fiske i området utan att något hände men vi låg kvar då jag såg både mycket sill och en del stora bågar på ekolodet. Än en gång så ser vi stora ekon på ekolodet som följer betena. Då hugger det stenhårt på barbord flasherspö  och rullen börjar skrika i falsett och en ny storlax sitter på kroken.  Sekunderna senare hugger det en till på styrbord flasherspö och jag rusar fram och krokar en stor lax som rusar vilt. Två storlaxar bakom båten och vi är bara två man i båten, jag och min kund gör att det blir lite spännande.

Mats Otto 1

Vilken fantastisk lax på 18,2 kg som tog en gummifisk på 20 meters djup

 Två storlaxare

Första laxen kan landas ,en fin lax på ca 11 kg som snabbt krokas av och släpps tillbaka.  Det börjar nu bli kritiskt då det andra spöt med lax ställts i en spöhållar, har dragit ut allt för mycket lina och Mats-Otto får först inte in någon lina när fisken går djupt. Jag får lägg ur växel så båten bara driver fram för att få in lina i början, till slut så kommer laxen och linan börjar fyllas på rullen igen.  Måste erkänna att till och med jag blev lite darrig när jag såg den stora laxen när den kom upp intill båten. Men till slut kan Mats-Otto skickligt pumpa in den stora fisken sista biten så jag når den med håven. Vilken fantastisk lax som vi väger till 18,2 kg innan den får gå tillbaka. Nytt PB igen för Mats-Otto och nytt årsbästa i båten.  Vi fångade sedan en sej som högg på flasherspöt innan vi nöjda bröt för hemfärd. Vilken fantastiskt dag det blev.

Mats Otto 5

Sej kanske en ny fisk som håller på att etablera sig i södra Östersjön, detta var inte den första som fånagdes i min båt. 

Boka Juni då vädret är varmt och laxarna fortfarande är på hugget

Mars: Fullbokat.

April: Fullbokat.

Maj: Fullbokat.

Juni: 2-3-4-5-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20 Juni

Bra fiske hela sommaren utanför Simrishamn

Sista åren med ett ökat laxbestånd har fisket efter lax och grov havsöring varit mycket bra hela sommaren. Ett trevligt fiske där man fiskar i härligt sommarväder nära kusten. Kanske en halvdag eller heldag under semestern.