Förvaltningen av laxfisket i Vättern en sorglig historia

Vättern som skulle kunna vara en av våra mest populära sportfiskesjöar om förvaltningen av fisket sköttes på riktigt sätt. Den fiskart som lockar mest sportfiskare är laxen som i Vättern växer ovanligt fort, kanske fortast i världen. Flera världsrekord på insjölax har under åren fångats men nu gör myndigheterna allt för att detta fiske ska avvecklas.

Fantastiska Vätternlaxar som vi nu kanske aldrig mer får se ett dråpslag för turistnäringen runt sjön

Mer Lax i Vättern
För 10 år sedan bildades stiftelsen “Mer lax i Vättern”, där jag själv och Dagge Johansson från Motala var stiftare. Det behövdes pengar för att finansiera en del av laxutsättningen i sjön. Dåvarande Fiskeriverket som i min mening var en underorganisation till Sveriges yrkesfiskare ville inte längre bidra med pengar till laxen behövdes det en ny kraft för att få in de pengar som fattades. Detta har Mer Lax i Vättern lyckats med i 10 år.

Stora laxar som lockar trollingfiskare till Karlsborg under den kalla årstiden då inget annat finns som lockar

År efter år av tokerier
Med god insikt i vad som händer under kulisserna när det gäller Vätterns lax så kan jag bara säga att Tokigare turer och organisation knappast kan hittas. Fiskerikonsulenter som håller varandra över ryggen trots anmärkningsvärda fel och detta år efter år. Den mest odugliga fiskerikonsulenten jag någonsin har hört talas om måste vara Jarl Svahn som sitter i Västra Götaland. Hade han arbetat i ett privat bolag hade han varit historia för länge sedan, men icke i statens tjänst, där kan man göra nästan vad som helst, eller rättar sagt inte göra någonting alls. Maken till dåligt jobb finns inte. Senaste bragden har varit att inte beställa smolt i tid från Sävefors fiskodling. Inte förrän det var för sent och de tilltänkta smolten var sålda på annat håll kom det in en ansökan om att köpa. Resultat att det för första gången på minst 20 år inte kommer att kunna planteras ut några smolt i Vättern vilket inte är bra för fisket. Detta ointresse av att beställa eller varsla odlarna har varje år orsakat stora problem. Senast på “Mer lax i Vätterns” styrelsemöte i februari så påtalades detta problem men inget hände.

Laxcup Vättern omtalad i dagspress har bidragit med mest pengar till stiftelsen varje år.

Nu är laxfisket snart slut
Konstiga undersökningar som rätt och slätt har varit beställda av personer som varit mot utsättning av lax pekar på att laxen äter upp rödingens mat i sjön. I min mening rena fabrikationer, flera viktiga uppgifter utelämnas systematiskt. Bland annat har man inte tagit hänsyn till skarvens påverkan eller räknat med den ovanligt rikliga förekomsten av spigg i Vättern som är en av fiskens viktigaste födovalen. Helt korkade slutsatser har tagits på falska underlag. Ibland undrar man vad det är för fel på en del av våra Svenska tjänstemän som arbetar inom fiskeriförvaltningen är det en brist på utbildning. På 60-70-talet var Sverige en av världens ledande länder i fiskevård. Flera av våra bästa fiskeritjänstemän erbjöds arbete i USA och var sedan inblandade i den framgångsrika utvecklingen runt de stora sjöarna och på flera platser runt om i världen bland annat Nya Zeeland. Vad hände sedan är en gåta, nu är Sverige nästan sämst i klassen.

Glada vinnare av laxcupen i Vättern med fina välmående laxar

Avveckling av “Mer lax i Vättern”
Det är snart dags för avveckling av stiftelsen “Mer lax i Vättern” då syftet snart inte finns. Jag som stiftar tillsammans med Dag Johansson kommer nu att överväga hur en avveckling ska påbörjas. Stiftelsens verksamhet känns helt meningslös då myndigheterna på flera fronter motarbetar alla försök att få ett bättre laxfiske i Vättern. Senaste idéerna som kommer från Länsstyrelsen i Jönköping att sänka antalet utsatta smolt till 12 000 st och att sänka minimimåttet till 50 cm påskyndar processen. Meningen med “Mer lax i Vättern” var verkligen inte att medverka till att Vättern utvecklas till ett tivolifiske.

Befria Vättern och låt förvaltningen av sjön drivas av privata intressen

Tänk om Vätterns förvaltning hade drivits av privata intressen. Då skulle sjön kunna vara en av världens mest kända och mest värdefulla sportfiskesjöar med omsättning av 100-tals miljoner som skulle kunna göra bygderna runt sjön välmående.  Många nu arbetslösa skulle ha mer än nog att göra. Vättern skulle bli ett känt varumärke på världskartan för så stor potential har sjön. Men detta är bara fantasier i tider då våra myndigheter utan ansvar kan mer eller mindre köra saker i sank utan att ansvar krävs.  Jarl Svan du borde skämmas och ni bakom detta.

2 reaktion på “Förvaltningen av laxfisket i Vättern en sorglig historia

  1. Pingback: Mer lax i Vättern » MLiV stiftare Johan Abelsson dissar Fiskerikonsulent

  2. Pingback: Vänerns Sportfiskeförening » VI GJORDE VAD VI KUNDE – MEN KUNDE INTE DET VI GJORDE!

Kommentarer inaktiverade.