Har just fått besked att man önskar att jag gör en ny laxundersökning i vår och sommar. En undersökning där jag för andra året i rad undersöker vad det igentligen är för laxar vi fångar i Östersjön. Ideen till undersökning uppkom under en konferens om laxen i Östersjön på Stockholms universitet förra vintern där jag träffade bland annat Lars Hedman från Bergeforsens laxodling i Indalsälven. Han hade samma känsla som jag själv där han inte kände igen de siffror som presenterades om antal vilda kontra odlade laxar. Hans egen älv där stor mängder lax planteras ut har varit full av leklax varje år.
Förra årets undersökning
Förra årets undersökning bekräftade den uppfattning jag själv har haft under mitt eget fiske. Under 2012 gick ICES, “Internationella rådet för havsforskning” ut med att 90% av laxarna i Östersjön var vilda. En siffra som jag själv upplevde som helt orimlig. Man undrar hur en så pass viktig myndighet kan officielt gå ut med så pass felaktiga siffror, verkar vara rena påhitten som mer speglar någons särintresse. Hur ska våra politiker och andra myndigheter kunna ta bra beslut med fullkomligt felaktiga underlag.
Odlad lax med både klippt fettfena och defekt ryggfena, en ganska vanlig lax just nu i Södra Östersjön
Stor hjälp från Bornholm trollingmasters och Osby naturbruks gymnasie
Min egen undersökning 2012 baserade sig på fjällprover från 629 laxar som fångades under våren i södra Östersjön. En stor källa var “Bornholm Trolling Masters” och eleverna från Osby naturbruks gymnasie som var till stor hjälp. Tack så mycket, utan er hjälp skulle insamlandet av data vara mycket svårare.
En odlad lax med hel fettfena men kraftigt defekt ryggfena som laxen får i odlingen redan som yngel
Siffror 2012
19,7 % hade klippt fettfena.
38 % hade tydliga odlings-skador
42,3 % kan vara vilda ( förmodligen är en del av dessa också odlade)
Kommentar: Med tanke på att i stort sett alla de utbygda älvarna i både Finland och Sverige där man sätter ut laxsmolt var fulla av lax under sommaren 2012 så speglar undersökningen verkligheten ganska väl. Om man gör ett enkelt tanke-expriment där man uppskattar kvantiteter så verkar ICES,s siffror helt orimliga. Om det var 90% vild lax i Östersjön skulle inte mängden (10% av beståndet) odlade laxar räcka till på långa vägar till att fylla alla de älvarna som är utbyggda. Bara en enkel fundering från min sida.
Fjällproverna tas under ryggfenan för att få bästa DNA-spåren
Årets första fjällprover togs i fredags
Nu har årets undersökning börjat och jag hoppas några vill hjälpa till så antalet fjällprover blir så stort som möjligt, de första fjällproverna togs i havet utanför Ystad i fredags under en mycket lyckad fisketur . Hoppas kunna övertyga Trollingmasters på Bornholm om att få fortsätta ta in fjällprover igen. Hoppas också få hjälp av Osby naturbruks gymnasie och några kollegor i branchen, det känns viktigt att detta blir så bra som möjligt.